Mediat tradicionale elektronike dhe të shtypura të Shqipërisë panë nje rënie të të ardhurave për vitin e dytë radhazi , pasi të ardhurat kryesore të reklamave u ulën dhe mediat online vazhduan të fitojnë terren duke u shfaqur si një konkurrent serioz.

Të dhënat e përpunuara nga agjensitë e lajmeve të BIRN-it në shërbimin lokal shqiptar nga Qendra Kombëtare e Biznesit tregojnë që dhjetë kompanitë më të mëdha televizive dhe platformat me pagesë patën një rënie me 4 për qind në 10.3 miliardë lekë (rreth 80 milionë euro) në vitin 2017.

Dy të tretat e të ardhurave u raportuan nga dy platforma televizive me pagesë të cilat raportuan me 6,3 miliardë lekë (49.5 mln euro), me një rënie prej 4.7 për qind krahasuar me 2016.

Të ardhurat e krijuara nga televizionet kryesorë kanë qëndruar në të njëjtat nivele gjatë katër viteve të fundit, mes reklamave më të ulëta nga operatorët kryesorë të telefonisë celulare dhe bankat tregtare, reklamuesit kryesorë tradicionalë.

Ndërsa operatorët celularë kanë raportuar vazhdimisht një rënie të të ardhurave në dekadën e fundit në një prirje të vazhdueshme në rënie të shkaktuar nga konkurrenca e ashpër dhe aplikacionet smartphone duke zëvendësuar telefonatat tradicionale dhe mesazhet me tekst, bankat komerciale kanë shënuar fitime rekorde të larta në dy vitet e fundit.

Situata nuk është shumë optimiste edhe këtë vit, pasi operatori i vetëm shqiptar ka ndërprerë operacionet në fund të vitit 2017 duke zhveshur tregun e mediave prej rreth 1 milion euro në të ardhurat nga reklamat. Sektori bankar ka qenë gjithashtu i përfshirë në një sërë blerjesh dhe bashkimesh që pritet të ulin numrin e saj në 14 këtë vit, nga 16.

Megjithatë, një nga kompanitë më të mëdha të ndërtimit në Shqipëri, Gener 2, ka njoftuar një partneritet me gjigandin CNN me bazë në SHBA, për të lançuar një kanal lokal të lajmeve deri në fund të vitit 2018 dhe “të sjellë standardet e CNN në tregun mediatik shqiptar”.